„Klasa 3d robi kanapki ze smakiem”

Categories: | Author: Krystyna Fischer-Bąk | Posted: 2016-11-14 | Views: 369

Dzień 12 października 2016 r. w klasie 3d przebiegał pod hasłem: „Zdrowie na talerzu”.

 Uczniowie smakowali różne rodzaje kolorowych papryk i greckie oliwki. Kolejnym etapem pracy była zabawa, pt. „Zrób myszkę”. Przygotowano potrawę z gotowanego jajka, rzodkiewek i szczypiorku. Każdy uczestnik nazwany „kotkiem” zjadł ze smakiem swoją, śmieszną myszkę. Przy okazji tej zabawy dzieci poznały budowę jajka i dowiedziały się, jakie wartości dla zdrowia ma spożywanie jaj.

Wiele zainteresowania wzbudził następny etap „Zdrowia na talerzu”, czyli oglądanie wyświetlanych na dużym ekranie zdjęć kanapek wykonanych przez mistrzów kulinarnych. Zainspirowani tymi obrazami uczniowie, wykonali własne propozycje fantazyjnych kanapek na śniadanie. Starano się wkomponować w te propozycje jak najwięcej warzyw.
Ten dzień należy zaliczyć do udanych. Niektórzy uczestnicy przyznali się, że po raz pierwszy jedli oliwki, czy żółtą paprykę. Na koniec lekcji każdy z uśmiechem pakował do plecaka swój fartuszek „Mistrza kuchni”.
Autor: Izabela Lis
 
Galeria-zobacz