Podczas jednej z wrześniowych lekcji klasa II d wraz z wychowawcą postanowiła zrobić sałatki: owocowe i warzywne.
W tym dniu w naszej sali unosiły się zapachy przyniesionych przez dzieci warzyw i owoców niezbędnych do wykonania sałatek owocowych lub warzywnych, w zależności od upodobań kulinarnych. Po umyciu rąk i założeniu fartuszków, uczniowie zamienili się w prawdziwych kucharzy. Wszyscy z wielkim entuzjazmem przystąpili do pracy. Zajęcia poprzedziła pogadanka o konieczności spożywania warzyw i owoców w codziennej diecie oraz o higienicznych i bezpiecznych zasadach przygotowywania posiłków. Każdy przygotował swoją popisową sałatkę. Uczniowie użyli różnego rodzaju owoców lub warzyw. Zgodnie z wcześniej ustalonym założeniem klasa miała wybrać najlepszą sałatkę. Niestety nie udało się wybrać tej jednej, gdyż wszystkie były wyśmienite. W tym dniu w klasie II d było smacznie, zdrowo i kolorowo!