8 listopada Dniem Zdrowego Śniadania

Categories: | Author: Krystyna Fischer-Bąk | Posted: 2019-11-12 | Views: 172

 Dzień Zdrowego Śniadania organizowany w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony był również w Szkole Podstawowej nr 7. Uczniowie przypomnieli sobie jak ważną rolę pełni spożywanie śniadania dla każdego człowieka. Jednak oprócz istotnego wpływu zjadania śniadania warto zastanowić się, co stanowi jego skład i jaki ma ono wpływ na młody organizm ucznia.

 Uczniowie klasy III b przygotowali smaczne i kolorowe kanapki, które po skończonej pracy zjedli z wielkim apetytem. Na talerzach gościły świeże pomidory, rzodkiewki, papryki, ogórki, sałaty, wędliny i gotowane jajka. Dzieci znając dobroczynny wpływ białek na budowę organizmu nie stroniły od różnego rodzaju twarogów i serów. Uczniowie pracowali zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy. Akcja miała na celu uświadomienie dzieciom, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Kulinarnym poczynaniom dzieci towarzyszyła miła i radosna atmosfera a jak wiadomo to zwiększa apetyt. W drugiej części zajęć dzieci zapoznały się z piramidą zdrowia i obejrzały kilka bajek edukacyjnych o  zdrowej diecie…

 
Życzymy smacznego!!
 
Galeria-zobacz