Plan działań w okresie grudzień 2014r./czerwiec 2015r.
1. CEL: Dbamy o zdrowy styl życia w zakresie odżywiania.
2. Kryterium sukcesu: 80% uczniów naszej szkoły odżywia się prawidłowo.
3. Sposób sprawdzenia czy osiągnięto cel (sukces): W czerwcu 2015 r. zespół nauczycieli do spraw ewaluacji zadań SzPZ przeprowadzi badania za pomocą obserwacji, oraz ankiet skierowanych do uczniów i rodziców.
II. ZADANIA
Nazwa zadania |
Kryterium sukcesu |
Sposób realizacji |
Okres/termin realizacji |
Wykonawcy/osoba odpowiedzialna |
Środki/zasoby |
Sposób sprawdzenia wykonania zadania |
|||
Edukacja zdrowotna |
Uczniowie wiedzą jakie produkty i w jakiej ilości powinni spożywać by utrzymać się przy zdrowiu. |
Lekcje tematyczne, przedstawienie piramidy żywieniowej. |
grudzień 2014r. |
wychowawcy klas, higienistka szkolna |
|
Ankieta sprawdzająca wiedzę uczniów. |
|||
Racjonalne odżywianie |
Uczniowie znają zagrożenia dla zdrowia i życia wynikające z dokonywania złych wyborów żywieniowych. |
1.Pogadanki w klasach – zdrowe odżywianie, poszanowanie jedzenia 2.Racjonalne odżywianie, pogadanki w klasach I – III 3.Cykl pogadanek profilaktycznych dla klas IV – V „Wiesz, co jesz?” 4.Pogadanka profilaktyczna dla dziewczynek klas V i VI na temat zaburzeń odżywiania (anoreksja, bulimia, otyłość) Napoje energetyzujące – przyjaciel czy wróg? |
styczeń 2015r. |
wychowawcy klas, higienistka szkolna
dietetyk |
|
Wykonanie prac plastycznych, wystawa prac. |
|||
|
Uczniowie wiedzą w jakim miejscu na piramidzie żywieniowej znajduje się miejsce na słodycze i ograniczają ich spożywanie. |
Szkodliwość jedzenia słodyczy- przygotowanie materiałów przez uczniów. |
luty 2015r. |
wychowawcy klas
|
|
Gazetka szkolna |
|||
|
Uczniowie mają wiedzę na temat witamin zawartych w owocach. |
„Szkolny dzień czerwonego jabłuszka”. |
marzec 2015r. |
pedagog szkolny, wychowawcy klas |
|
Zdjęcia, zapis w dzienniku lekcyjnym. |
|||
|
Uczniowie kupują zdrową żywność.
|
Promowanie zdrowego odżywiania się poprzez „zdrowy” asortyment w sklepiku szkolnym. |
cały rok szkolny |
wychowawcy klas, sprzedawca sklepiku szkolnego |
|
Asortyment produktów w sklepiku szkolnym.
|
|||
|
Uczniowie spożywają mleko, owoce i warzywa w szkole, znają wartość spożywanego produktu. |
„Owoce i warzywa w szkole” „Mleko w szkole” |
cały rok szkolny |
dyrektor szkoły, wychowawcy klas |
|
Obserwacja spożywania produktów. |
|||
|
Uczniowie zjadają drugie śniadanie w szkole. |
Spożywanie wspólnego drugiego śniadania w stołówce szkolnej. |
cały rok szkolny |
wychowawcy klas
|
|
Monitorowanie zjadania przez uczniów drugiego śniadania. |
|||
|
Uczniowie wzorowo wywiązują się z zadań konkursowych. |
Międzyszkolny konkurs kulinarny „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo” |
kwiecień 2015r. |
zespół SzPz |
Koszty związane z przeprowadzeniem konkursu pokryje Rada Rodziców. |
Protokół z przebiegu konkursu, zdjęcia, notatka na stronie internetowej szkoły. |
|||
|
Rodzice wraz z dziećmi przygotowują zdrowe surówki i koktajle. |
„W zdrowym ciele zdrowy duch” („Zdrowe serce”) – wykonywanie surówek, koktajli, pedagogizacja rodziców.
|
maj 2015r. |
wychowawcy klas |
|
Praktyczne zastosowanie wiedzy na lekcji. Notatka, zdjęcia na stronie internetowej szkoły. |
|||