Warsztaty kulinarne

Categories: | Author: Krystyna Fischer-Bąk | Posted: 2016-04-29 | Views: 452

 We wtorek 26 kwietnia 2016 roku uczniowie klasy II c uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Zespole Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim.

Na warsztaty dzieci pojechały autobusem komunikacji miejskiej pod opieką wychowawczyni Marii Kuczer - Dobiszewskiej i p. Angeliki Koryciak. Na miejscu w szkole, po czynnościach organizacyjnych i instruktażu, uczniowie z wielkim zapałem przystąpili do pracy. Pracowali pod kierunkiem nauczycielek i uczniów technikum. W ruch poszły tarki, obieraczki, noże, trzepaczki, łyżki i inne akcesoria kuchenne. Po pewnej chwili spod dziecięcych paluszków "wyszły" wspaniałe, smaczne i zdrowe potrawy. Były to: przepyszne kanapki, bajecznie kolorowe szaszłyki warzywne i owocowe oraz babeczki marchewkowe. Następnie każda grupa z wielką dumą i przejęciem prezentowała swoją potrawę. Po pracy nastąpiła konsumpcja przygotowanych potraw. Uczniowie poznali też zasady zdrowego odżywiania się. Dla dzieci została przygotowana niespodzianka, którą było zwiedzanie szkoły. Uczniowie odwiedzili bibliotekę szkolną, pracownię fryzjerską, hotelarską i gastronomiczną. Szczęśliwi i pełni wrażeń wrócili do szkoły. Zajęcia te, na pewno pozostaną na długo w pamięci uczniów klasy II c. Dziękujemy Dyrekcji, nauczycielkom i uczniom ZSU w Ostrowie Wielkopolskim za umożliwienie odbycia warsztatów kulinarnych.
autor: Maria Kuczer-Dobiszewska

 

Galeria-zobacz