W niezwykłej, słodkiej krainie w ramach projektu „Otwarta firma”

Categories: | Author: Violetta Lebda | Posted: 2014-11-23 | Views: 527

Projekt dla szkół- projekt dla firm

W przepiękny, jesienny listopadowy dzień uczniowie klasy II a i III a pod opieką Alicji Baranek, Violetty Lebdy oraz Elżbiety Bachorskiej w ramach projektu „Otwarta firma” realizowanego przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości, odwiedzili fabrykę cukierków we Wrocławiu.

 

Poznali historię firmy oraz jej produktów. Uczniowie mieli możliwość poznania ręcznego procesu produkcji pysznych, kolorowych smakołyków. Cukiernicy objaśnili i demonstrowali proces produkcyjny od momentu gotowania masy z cukru i syropu skrobiowego, wylania karmelu na kamienny blat, poprzez nadanie mu smaku przy pomocy naturalnych barwników i aromatów ( marchwiowego, waniliowego, jabłkowego, burakowego…), aż do momentu uzyskania odpowiedniej masy, formowania, rolowania do właściwej wielkości i pakowania gotowych produktów. Dzieci miały możność spróbowania swoich sił w roi cukiernika i własnoręcznie wykonały lizaki. Dzięki wycieczce, uczniowie zapoznali się ze specyfiką i działalnością firmy oraz zweryfikowali swoje wyobrażenia o zawodzie cukiernika.

Galeria-zobacz