Wycieczka klasy drugiej i trzeciej do Spółdzielni Mleczarskiej

Categories: | Author: Violetta Lebda | Posted: 2015-10-17 | Views: 414

Zwiedzamy zakład produkujący sery pleśniowe „Lazur”

Realizując ogólnopolski program „Otwarta firma” klasy: druga „a” i trzecia „a” wyjechały do Nowych Skalmierzyc, aby zwiedzić Zakład Mleczarski produkujący sery pleśniowe oraz poznać pracę ludzi zatrudnionych przy jego produkcji, a także pracę ludzi w przyzakładowym hotelu, też o nazwie „Lazur”.

 

 Po przyjeździe do Spółdzielni Mleczarskiej zostaliśmy powitani przez naszego przewodnika pana Macieja Wierzbę, który zaprowadził nas do pięknej sali konferencyjnej z tablicą multimedialną, dzięki której obejrzeliśmy film pokazujący wszystkie działy produkcji zakładu, do których nie ma wstępu. Na dzieci i opiekunki czekały stoły zastawione tacami z różnymi rodzajami serów, woda z cytryną, szklanki i talerzyki z widelczykami. Podczas projekcji filmu można było zajadać się przepysznymi gatunkami serów pleśniowych. Z filmu i opowieści pana Macieja oraz innych pracowników dzieci dowiedziały się, gdzie i w jaki sposób narodził się pomysł produkowania serów pleśniowych oraz kto pracuje w tym zakładzie. Dzieci poznały nazwy takich zawodów jak: serowar, solarz, technolog, dowiedziały się także, że są tu dwa laboratoria (jedno bada przywiezione surowe mleko, a drugie produkowany ser). Następnie z oszklonego balkoniku obserwowały pracę niektórych urządzeń produkujących ser. Były to: urządzenie do mieszania mleka i odciągania serwatki, rury, którymi wpuszczano pleśń, ogromny nóż do rozdrabniania zbitego w grudę mleka. Była to tylko część zakładu produkcyjnego, ale dzieci zobaczyły, że pracę wielu ludzi zastąpiły maszyny, które obsługuje jeden człowiek na swoim odcinku pracy. W laboratoriach zaś pracują laboranci, którzy ukończyli technologię żywności. Na zakończenie zwiedzania tej części zakładu dzieci i opiekunki otrzymały torebki z niespodzianką, którą był ser, notesik i ulotka z przepisami kulinarnymi. Następnie inny pracownik zabrał nas do hotelu i pokazał recepcję, salę bilardową i kręgielnię. Dzieci poznały więc takie nazwy zawodów jak np. recepcjonistka, pokojówka czy kierownik hotelu. Tu także otrzymaliśmy poczęstunek: paluszki serowe i rogaliki. Na terenie hotelu znajduje się sklep, w którym zrobiliśmy zakupy sera. Dzieciom wyjazd do Spółdzielni Mleczarskiej bardzo się podobał i miały dużo pytań do panów przewodników. Potwierdziło się to co już dzieci wiedziały: każda praca jest ważna, potrzebna i przynosi satysfakcję jeśli ją wykonujemy dobrze i z zamiłowaniem. 

Opiekunkami uczestników wycieczki były panie: Alicja Baranek, Dorota Lebda i Iwona Kasperek.

autor: Alicja Baranek

Galeria-zobacz